Soalan & Jawaban

1 Apa i-CHARGE?
i-CHARGE merupakan suatu produk elektronik istimewa yang meliputi 3 sistem, iaitu, Sistem Pemantap Voltan (VSS), Sistem Doktor Bateri (BDS) dan Sistem Pengurangan Gangguan (IRS).
2 Bagaimana i-CHARGE meningkatkan keberkesanannya? Apakah kelebihan-kelebihan yang boleh kita nikmati selepas i-CHAGRE dipasang?
Pemantap Voltan i-CHARGE akan membantu kereta anda sentiasa berkeadaan optimum. Sistem Pemantap Voltan (VSS) i-CHARGE khas direka cipta untuk melindungi semua litar dan kelengkapan elektronik dalam kereta, supaya ia memiliki bekalan kuasa voltan yang stabil. Apabila kereta terpaksa menampung muatan yang lebih, seperti memecut kereta atau memasang alat penyaman udara, kuasa voltan daripada sistem elektronik yang lain akan disalurkan kepada sistem ini demi menggerakkan sistem elektronik yang baru ini. i-CHARGE berfungsi untuk mengelakkan bekalan kuasa voltan itu menjadi lemah secara tiba-tiba. Ini kerana ia berupaya untuk menyimpan, membebaskan tenaga dan menstabilkan litar elektronik pada masa yang sesuai. Dengan itu, ia dapat memastikan semua kelengkapan elektronik kereta beroperasi dengan lancar. Reka bentuk i-CHARGE kedua pula tentang Sistem Doktor Bateri (BDS) yang membantu anda memeriksa dan mengesan kuasa voltan bateri. Apa yang anda perlu buat, cuma tekan satu lampu LED (MERAH) yang direka khas pada papan i-CHARGE, tanpa membuka hud enjin kereta. Apatah pemandu wanita juga mampu mengendalikannya dan memahami keadaan bateri secara mudah. Reka bentuk i-CHARGE ketiga, Sistem Pengurangan Gangguan (IRS) yang berfungsi untuk mengurangkan gangguan bunyi bising yang dihasilkan oleh komponen elektronik kereta. Ia juga mengelakkan isyarat elektronik daripada terganggu dan berlakunya kesilapan. Kini, kereta menggunakan pelbagai jenis komponen elektronik, seperti badan manusia. Ia bukan saja mengandungi reseptor (seperti saraf tunjang tangan), reflektor (seperti sistem saraf motor), isyarat maklumat yang diterima oleh penggerak (seperti penderia gegaran) dan dihantar kepada Unit Penyelenggaraan Pusat (CPU) kereta untuk pemprosesan. Kemudian, maklumat baru akan dihantar kembali kepada reflektor (seperti palam pencucuh) untuk proses pembetulan kesilapan. Gangguan bunyi bising akan menjejaskan ketepatan CPU kereta untuk bergerak balas. IRS berperanan untuk menapiskan semua isyarat bunyi bising dan membolehkan kereta beroperasi dalam keadaan yang berisyarat bunyi rendah, sehingga pemindahan isyarat di antara reseptor dan reflektor dalam kereta boleh berlaku dengan lebih tepat dan berkesan.
3 Bagaimana i-CHARGE dipasang dan diguna?
Cara penggunaan i-CHARGE semudah membaca ABC. Ia boleh digunakan serta-merta selepas anda memasang soket i-CHARGE pada suis pencucuh.
4 Berapa lama jangka hayat i-CHARGE?
Biasanya, jangka hayat purata untuk produk elektronik bertahan selama 5 tahun, begitu juga dengan ramalan jangka hayat i-CHARGE. Namun, jika anda menggunakannya dengan cermat, ia boleh bertahan lebih lama, kira-kira 10 tahun.
5 Bagaimana anda tahu i-CHARGE tak berfungsi lagi?
Secara teorinya, i-CHARGE akan beroperasi sepanjang masa, kecuali ia rosak. Anda boleh tekan Butang Doktor Bateri untuk memeriksa sama ada lampu LED HIJAU masih menyala. Kalau ya, ini bererti i-CHARGE berkeadaan baik. Jika lampu LED terpadam, ini juga tidak bererti i-CHARGE bermasalah. Namun, kami menasihatkan anda agar memulangkannya kepada syarikat untuk pemeriksaan. Jika ia masih dalam waranti, syarikat akan membaiki atau menggantikannya dengan i-CHARGE yang baru secara percuma.
6 Ketika anda tekan Butang Doktor Bateri, lampu LED MERAH atau LED HIJAU menyala, atau LED HIJAU MERAH sama-sama berkelip, apa maksud tanda-tanda ini?
Ini reka bentuk i-CHARGE yang khas diciptakan untuk bateri kereta. Kedua-dua situasi ini memaklumkan anda :
a) Lampu LED HIJAU menyala : Kuasa voltan normal, bateri berkeadaan baik.
b) Lampu LED RED menyala : Kuasa voltan abnormal, periksa bateri sama ada ia perlu digantikan.
7 Bila i-CHARGE mula beroperasi?
Biasanya, i-CHARGE akan mula beroperasi selepas suis pencucuh kereta dipasang untuk beberapa saat.
8 Adakah i-CHARGE akan merosakkan kereta jika berlaku kerosakan?
Tidak, sebab i-CHARGE hanya satu kelengkapan tambahan yang disambungkan kepada bateri kereta menerusi suis pencucuh. Ia bertindak sebagai pengawal kereta saja. Apabila ia berhenti berfungsi, kereta tetap akan beroperasi seperti keadaan biasa semula, tanpa mendatangkan apa-apa kesan kepada kereta. Sudah tentu, anda tidak dapat menikmati kelebihan-kelebihan yang ada pada i-CHARGE lagi. Namun, anda boleh menikmati kelebihan i-CHARGE semula dengan membelinya daripada pengedar yang terdekat jika anda rasa perlu.
9 Adakah fungsi i-CHARGE akan terjejas jika ia selalu ditukar alih?
Biasanya, fungsi i-CHARGE tidak akan terjejas selagi ia digunakan secara cermat. Tapi, kami mengesyorkan, lebih baik 1 unit i-CHARGE dipasang untuk sebuah kereta, sebab tindakan mengalih i-CHARGE yang berulang kali mungkin akan merosakkan suis pencucuh kereta dan soketnya. Jika anda fikir i-CHARGE, suatu produk yang baik, anda harus memasang setiap i-CHARGE pada kereta yang berlainan. Jangan selalu mengalihkannya dari sebuah kereta kepada kereta yang lain, kerana tindakan ini akan menyingkatkan jangka hayatnya.
10 Adakah kereta akan rosak jika i-CHARGE tidak digunakan buat seketika dan kemudian digunakan semula?
Tidak, sebab ketika anda berhenti menggunakan i-CHARGE, kereta akan beroperasi seperti keadaan biasa semula. Selagi anda menggunakannya semula, awak akan berpeluang menikmati segala kelebihan yang diperuntukkan oleh i-CHARGE semula.
11 Adakah i-CHARGE selamat digunakan?
Ya, ia amat selamat digunakan, sebab daya gerak i-CHARGE disalurkan oleh arus elektrik terus (DC) bateri kereta, yang tiada sinaran radioaktif dan gelombang magnetik. Ia hanya akan memudaratkan badan manusia apabila ia menggunakan arus elektrik ulang-alik (AC) seperti peralatan elektronik rumah kerana ia membebaskan gelombang magnetik elektrik. Selain itu, pemasangan i-CHARGE tidak perlu mengubahsuai sebarang alat-alat kelengkapan kereta dan tidak akan merosakkan kereta anda.
12 Bolehkah i-CHARGE dipasang untuk motosikal?
Boleh, keberkesanannya adalah sama dengan pemasangan kereta. Tetapi, kebanyakan motosikal tiada suis pencucuh. Anda perlu mencari pakar untuk memasang sistem wayar dan soket suis pencucuh di luar, supaya i-CHARGE boleh dipasang. Anda juga boleh mendapat khidmat nasihat daripada syarikat.
13 Bagaimana i-CHARGE menjimatkan penggunaan petrol kereta?
Penjimatan petrol banyak bergantung kepada penyalaan enjin kereta. Penyalaan ini pula dipengaruhi oleh kuasa voltan pencucuh. Para mekanik atau pakar kereta memang jelas bahawa kuasa voltan pencucuh adalah di antara 12000-14000 volt. Mustahil mereka memasangkan pencawang elektrik yang berkuasa tinggi di dalam kereta. Dengan itu, pakar kereta pun bijak menyalurkan arus aruhan daripada bateri yang berkuasa 12V untuk menghasilkan kuasa voltan pencucuh yang lebih tinggi, supaya bekalan arus menjadi lebih rendah dan selamat digunakan. Tetapi, ada satu masalah yang akan timbul. Jika arus aruhannya diperkuatkan sebanyak 1000 kali ganda (12V akan menjadi 12000V), ini bererti, perubahan arus sebanyak 0.1V dalam bateri akan meningkatkan kuasa palam pencucuh sebanyak 100V, yang mengakibatkan proses pembakaran petrol enjin tidak lengkap dan membazirkan petrol. i-CHARGE berfungsi untuk menstabilkan kuasa voltan bateri. Apabila ia mengesani ada perubahan arus elektrik, ia akan menyimpan dan membebaskan tenaga pada masa yang sesuai, supaya kuasa voltan bateri dan suis pencucuh dikekalkan. Dengan itu, proses pembakaran petrol yang lebih sempurna akan berlaku dan kos petrol boleh dikurangkan secara berkesan.
14 Adakah i-CHARGE akan menyingkatkan jangka hayat bateri kereta?
Mungkin anda rasa musykil, jika i-CHARGE boleh menyimpan dan menyalur tenaga daripada bateri kereta, pasti penggunaan kuasa voltan bateri bertambah berbanding dengan masa sebelum ia dipasang. Padahal, keadaan sebaliknya pula berlaku, kerana i-CHARGE berfungsi sebagai bateri kereta yang kedua. Ia bukan saja membantu alat-alat kelengkapan elektronik kereta berjalan lancar, malah mengurangkan bebanan dan kuasa voltan bateri yang tinggi, dan seterusnya memanjangkan jangka hayat bateri. Selain itu, Sistem Doktor Bateri juga membolehkan anda memeriksa kuasa voltan bateri dengan lebih mudah. Oleh itu, i-CHARGE hanya memanjangkan jangka hayat bateri, sepertimana kita menjalani pemeriksaan kesihatan badan secara tetap.
15 Adakah tenaga bateri akan kehausan jika i-CHARGE masih dipasang selepas enjin kereta dimatikan?
Selepas enjin kereta dimatikan, i-CHARGE tidak akan merosakkan bateri kereta jika ia masih dipasang. Ini kerana kebanyakan kereta memiliki reka bentuk yang tersendiri. Suis pencucuh akan berhenti beroperasi (mengelakkan ia terbakar sendiri) selepas enjin dimatikan. Lantaran pemutusan litar elektrik, kuasa voltan bateri tidak akan kehausan. Lagipun, i-CHARGE hanya memerlukan kuasa voltan yang kecil untuk beroperasi, berbanding dengan kapasiti bateri yang besar. Namun, kami ingin mengesyorkan, jika anda tidak menggunakan i-CHARGE untuk beberapa minggu atau bulan, lebih baik litar elektrik bateri diputuskan, sebab kelengkapan elektronik kereta akan menghauskan kuasa bateri lebih cepat daripada i-CHARGE tanpa mengira ia digunakan atau tidak. Bagi pemilik motosikal pula, anda dinasihatkan agar mencabut i-CHARGE keluar demi mengelakkan sebarang kecurian dan kehausan bateri berlaku. Ini kerana kapasiti bateri motosikal adalah jauh lebih kecil daripada kereta, jadi, kuasa voltan baterinya lebih cepat menjadi kehausan. Justeru itu, baik i-CHARGE dicabut selepas enjin motosikal dimatikan.
16 Siapa sasaran utama dalam penggunaan i-CHARGE?
Jangan anda ingat, i-CHARGE hanya direka cipta khas untuk para pemilik kereta yang cenderung untuk mengubahsuai atau menghiasi kereta mereka. Sebenarnya, ia dihasilkan untuk setiap pemilik kereta, terutamanya kereta lama atau alat-alat elektronik yang berkuasa voltan lemah. Namun, segala kecacatan tersebut boleh diatasi dengan pemasangan i-CHARGE kerana ia bukan saja mudah dipasang, apatah menyalurkan kuasa voltan yang stabil kepada semua alat elektronik supaya berfungsi dengan lebih cekap. Lebih-lebih lagi pada masa harga petrol yang kian melambung tinggi ini, ia banyak menjimatkan kos penggunaan petrol enjin anda. Jadi, belilah i-CHARGE, satu tindakan yang bijak bagi anda! Selain itu, i-CHARGE juga sesuai digunakan untuk semua jenis kenderaan, misalnya kereta peribadi, limusin, kereta RV, lori, bas dan sebagainya tanpa mengira ia mengguna petrol, diesel, petrol plumbum atau bukan plumbum.
17 Apakah perbezaan di antara i-CHARGE dengan produk-produk berjenama lain?
i-CHARGE boleh menjadi unik dalam pasaran produk, kerana ia berasaskan “Sistem 3 Dalam 1”, dikemukakan oleh syarikat Jepun ZERO-MAX yang berpengalaman dan menggunakan teknik yang mahir dalam penghasilan produk kereta buat berpuluh-puluh tahun. Mereka juga sentiasa meningkatkan teknologi untuk menghasilkan produk yang berkualiti tinggi demi memanfaatkan para pengguna. Sesungguhnya, i-CHARGE menggunakan komponen-komponen elektronik yang berkualiti tinggi dan bahan aloi aluminium yang lebih tahan terhadap kepanasan dan gegaran yang kuat berbanding dengan produk-produk berjenama lain. Dengan bersadur aloi aluminium sebagai pembalut, i-CHARGE berupaya mengatasi perubahan cuaca dan kelembapan yang melampau demi melindungi sistem litar elektrik i-CHARGE. Selain itu, ia juga merupakan satu-satunya pemantap voltan elektrik yang dicipta dalam pasaran dengan menyambungkan soketnya kepada suis pencucuh dalam kereta secara langsung. Produk yang berjenama lain pula perlu dipasang ke dalam petak enjin kereta yang mungkin terdedah kepada suhu panas yang tinggi, bahan-bahan kimia dan gegaran. Pasti anda boleh bayangkan, sama ada i-CHARGE yang dipasang di dalam kereta atau produk lain yang dipasang di dalam petak enjin mempunyai jangka hayat yang lebih panjang, lebih-lebih lagi di bawah bahangan matahari yang terik seperti di Malaysia?
18 Mengapa i-CHARGE tidak boleh dipasang atau dicabut daripada suis pencucuh semasa kereta dipandu?
Anda tidak digalakkan untuk berbuat sedemikian memandangkan tindakan tersebut akan memudaratkan Unit Penyelenggaraan Pusat (CPU) atau sistem perlindungan litar elektrik (misalnya fius) akan terbakar. Semasa i-CHARGE beroperasi, kadar aliran arus elektrik negatif akan menjadi lebih tinggi dan stabil. Jadi, VSS memerlukan kuasa voltan yang lebih tinggi untuk mengawal kestabilan voltan yang disalurkan kepada alat-alat elektonik dalam kereta. Jika anda tiba-tiba mencabut soket i-CHARGE keluar, ia akan mengakibatkan CPU mudah menjadi rosak. Tindakan ini sama seperti anda mencabut soket komputer daripada sumber arus elektrik dan menyebabkan formula program komputer terganggu. Dalam hal ini, i-CHARGE dilengkapi 2 pelindung fius dalam soket dan litar elektrik supaya keselamatan anda dijaga. Selain itu, syarikat juga memberi satu tambahan fius untuk soket bagi setiap pembelian i-CHARGE supaya pengguna boleh menukarnya jika kemalangan berlaku. Namun, anda dinasihatkan agar menghantar i-CHARGE kepada syarikat untuk pemeriksaan. Jika perubahan kuasa voltan bukan ketara sangat, i-CHARGE masih mampu menyesuaikannya dalam masa yang cukup dan tidak akan menjadi masalah jika anda mencabutnya secara tidak sengaja. Sama ada produk itu i-CHARGE atau produk elektronik yang lain, anda tetap dinasihatkan supaya jangan mencabut i-CHARGE sesuka hati ketika kereta dipandu demi menjaga jangka hayatnya.

1 What is i-CHARGE? This is for testing
i-CHARGE is a special electronic product that made up of 3 Systems, namely, Voltage Stabilizer System, Battery Doctor System and Interference Reducer System.
2 How does i-CHARGE help my car? What benefits I can earn from using it?
The 3 Systems in i-CHARGE help your car working at its optimum condition. Voltage Stabilizer System (VSS) is designed to maintain a stable working voltage over all electronic circuits and devices in your car. When there is an extra sudden load on your vehicle, like acceleration or turning on air-condition, it will prevent that load drain away any current from another electronic circuit in your car and all electrical parts will be working at their optimum conditions. Battery Doctor System (BDS) is a new great circuit that helps all car owners to check their batteries operating voltage at 1 touch without opening cars’ engine hood. Even lady drivers can use this system to monitor car battery condition easily. Interference Reducer System (IRS) is incorporated to reduce noise interference in your car so to eliminate unwanted electrical signal from one device to another. Now, most of new cars use a lot of electronic parts, and it is like human body, it has actuators (similar to our hand’s autonomic nerves) and reflectors (to our hand’s moto nerves system), signal are caught by actuators (like knock sensor) send back to CPU and process, new data is sent back to reflector (like spark plug) to correct problems. Noise interference will affect the accuracy of your car CPU computer response, so IRS will filter all noise signals and offer a low-noise signal operating condition to allow more accurate signal transfer between actuator and reflector for better car performance.
3 How to install and use i-CHARGE?
Using i-CHARGE is as easy as reading ABC. Just plug the terminal of i-CHARGE into your car’s cigar-lighter socket and it will work right away.
4 How long can my i-CHARGE last?
Normally all electronic circuit devices expected average life-span is 5 years, and so is our estimation for i-CHARGE. Handle with extra care can prolong the life-span of i-CHARGE up to 10 years.
5 How would I know i-CHARGE stops working?
By theory, i-CHARGE should be working all the time unless damage accidentally. You can check anytime by pressing Battery Doctor Button on the side panel which you should see LED blinking, this indicates i-CHARGE is working. If LED does not on, does not mean i-CHARGE is not working, but we advise you to send the i-CHARGE to company for checking. If it is still under warranty period, company will repair or replace new one at no cost to you.
6 When Battery Doctor Button is pressed and if I see LED show RED LED ON or GREEN LED ON or RED/GREEN blinking all the time, what does it means?
It is the smartest design that asks the LED on i-CHARGE to show you more battery information of your car. 2 different LED stages to tell you:-
a) Green LED (ON) : Normal voltage, battery condition – good.
b) Red LED (ON) : Abnormal voltage, check battery replacement if necessary.
7 How long does i-CHARGE start working after I first install?
By theory, in a few seconds, it will work on your car once you install i-CHARGE.
8 When i-CHARGE stops working, will it affect or damage my car?
No, it won’t as i-CHARGE is an add-on device that connected only over the car battery through cigar-lighter socket. So it will work like a body-guard to your car, and when it stops working, your car will get back to its original working condition and nothing is affected, but of course, you will loose the benefits from i-CHARGE. Get a new one from your local nearest distributor if you need it, and enjoy the benefits again.
9 If I repeatedly remove and install i-CHARGE from one car to another, will this action affect its function on my car?
In theory, it should not, as long as you carefully plug and unplug it from your car. But our best advice is to keep a unit attach to only 1 car as repeat action of removing i-CHARGE may result in wear and tare of the connectors both inside your car and also on i-CHARGE. So if you think i-CHARGE is a good item, you should use a few more units on your different cars instead of constantly removing it from one car to another, it may shorten the life-span of i-CHARGE at your own risk.
10 If I stop using i-CHARGE for a while and reuse it again, will it damage my car?
No, it won’t, as it is the same as you stop using i-CHARGE and your car will get back to its original unhealthy condition. You will regain its benefit once you install it again.
11 Is it safe to use i-CHARGE for my cars?
Yes, it is very safe to use i-CHARGE as it is powered by DC (Direct Current) from your car’s battery, so it contains no radio-active or magnetic waves at all. Only device run by AC (Alternating Current), like your house electronic devices will emit harmful waves to human body. Besides, installing i-CHARGE does not change any parts in your car, so it won’t damage anything in your car.
12 Can I use i-CHARGE on motorcycle?
Yes, you can, and it will work exactly as well as used in a car. But most of the motorcycle does not has a cigar-lighter socket, and you need to look for a professional to wire and install an external cigar-lighter socket, then you can install i-CHARGE on it. You can also consult company for more options.
13 How i-CHARGE will help on fuel saving?
Our car fuel economy is very dependent on engine ignition. And ignition is very dependent on ignition voltage. All car mechanics or professionals know that ignition voltage is about 12000-14000 volts. We don’t want to carry such a big coil in our car, so we use induction energy to generate this high voltage from our battery voltage (12V), so we get safe energy. But a dark side of it is, if there is change of 0.1V in battery voltage, by a factoring of 1000 times in voltage step up will results in 100V change of spark plug voltage. So it will affect engine combustion efficiency, mainly contribute to incomplete engine combustion. Incomplete combustion will result in wastage of fuel economy. i-CHARGE main function is to stabilize your battery voltage, store and release energy when there is a change in electrical voltage, hence maintain stable operating battery voltage and induced ignition voltage. As a results, excellent fuel saving from complete engine combustion.
14 Will i-CHARGE shorten my battery life?
Maybe some of you will wonder if i-CHARGE can store and drain energy from battery, it will use up more battery power compare to when it is not installed. In fact, it is reverse condition, as i-CHARGE is like a secondary battery in your car, so it will reduce your current battery load and make battery life longer. Also with its self diagnosis Battery Doctor System, now you can check your battery operating voltage easier than before. That is why we say i-CHARGE only should prolong your battery life like a human having regular body check-up program.
15 If I do not remove i-CHARGE from my car when I turn off my car engine, will it affect my battery?
i-CHARGE does need a minimal electrical energy to work, but so small that is insignificant compare to your battery capacity. So you no need to unplug it from your car when your car is regularly in use. Some car has an automatic cut off electrical supply to the cigar-lighter socket when engine is off to make it safer. As a better advice, if you intend to park your car for weeks or months, you should disconnect the battery regardless if you are using i-CHARGE or not, as other electrical devices in your car will drain energy from your battery and make your battery flat even faster as compare to i-CHARGE. For motorcycle user, our advice is to remove it from the cigar-lighter socket to prevent theft and also draining of battery is more obvious on motorcycle, as motorcycle has a very small battery capacity compare to car, so it has a higher risk of flat battery, so it is better to remove i-CHARGE when you are using it on motorcycle.
16 Who can benefit from i-CHARGE?
i-CHARGE is designed for everyone, not only for car enthusiast. Especially you have an old car where all electronic devices getting aged and weak. Using i-CHARGE will provide stable voltage supply to those aged electronic devices and make them work effectively. You will see better air-conditioning, easier engine start, more fuel saving, more engine response, etc., And it is so universal that you can use it on all kind of cars, SUV, pick-up, trucks, compact car, luxury car, sport car, etc.
17 What differences between i-CHARGE and other similar device in the market?
Unlike others, i-CHARGE is unique with its 3 in 1 Systems for your car and it is originally designed and made by Japan ZERO-MAX company which using their experienced know how in car performance industry for many years. Japan will constantly upgrade their technology in company products and benefits the users. High grade electronic components are use in i-CHARGE that is more heat & vibration resistance compare to others. With the tough mono-core aluminum casing and metal seals, i-CHARGE can withstand all kind of weather and humid conditions to protect the circuit inside. And also it is first in the market that design for in-car cigar-lighter socket plug in use, unlike other products you need to install them inside the engine compartment. That means over exposure to extensive heat, chemical, outside world and vibration. You can imagine life-span of your i-CHARGE that stays with you inside your car as compare to those install in engine compartment under extreme weather like Malaysia, which will last longer?
18 Why it is not advisable to plug and unplug i-CHARGE in and out from the cigar-lighter socket during driving?
We do not advice doing this as there is a risk of damaging the in-car CPU or burning out some fuses in your car. When i-CHARGE is in operation, the voltage stabilization from its VSS circuit provide extra current and maintain stable voltage to all the electronic devices in your car. When you remove i-CHARGE out of sudden, there is a risk that sudden voltage dropped on some electronic devices, and some of them are very sensitive to voltage changes, this may results in damage or malfunction of the electronic devices. This is same as you unplug the power source of your computer and will result in program malfunction. We are glad to say that we foresee this problem and have taken extra care on it, by putting 2 fuses at the plug and inside circuit of i-CHARGE, so you have double protection on it. Besides, company will provide an extra fuse for plug-socket with each i-CHARGE purchased. Should you encounter any fuse damage problem, you are advised to send the i-CHARGE back to company for inspection. Most important, if the voltage dropping are not extreme, our VSS system will also stabilize itself if you really do unplug the i-CHARGE accidentally, which further minimize damage to your car and i-CHARGE. But to ensure a longer life-span of i-CHARGE or any other electronic devices, we will still advise you try not to plug/unplug while driving.

%d bloggers like this: